Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

50 jaar Technigroup Herentals : “Flowerpower doet groeien”

Technigroup

Toen Technigroup op 11 oktober 1973 werd opgericht in Herentals, stond er een oliecrisis voor de deur en werd er voor de eerste keer gesproken over het milieu en grenzen aan de groei.

50 jaar later draait alles echter prima en kijken ze uit naar een groenere toekomst. Als teken van vertrouwen vieren ze hun 50e verjaardag zelfs in het optimistische jaren ‘70 thema flowerpower. Vertrouwen troef dus.

Jan Sleurs, zaakvoerder van Technigroup, vertelt waar de basis ligt van dit vertrouwen.

“Een groot feest mocht er dit jaar niet aan ontbreken.” vertelt Jan enthousiast. “Als je al vijftig jaar mag meewerken aan de investerings- en groeiplannen van bedrijven, dan is dat hét moment om hen eens terug te bedanken. Hen, en natuurlijk ook onze 130 Technigroupers. Als we ambitieus en optimistisch zijn, is dat zonder meer aan de bijdrage van iedere Technigrouper te danken.

Technigroup is een mensenbedrijf, zonder de kennis en het enthousiasme van de Technigroupers zijn wij niks. En de gezinnen van de Technigroupers mogen we zeker ook niet vergeten.

Het wordt hier bijna een dankspeech van de Oscars (lacht), maar de partners moeten bij ons ook wel mee zijn in het verhaal. Industriële koeling draait dag en nacht en dus moeten wij ook altijd klaar staan om te assisteren als iets niet loopt zoals gehoopt.

En de partners moeten dat ook wel accepteren. Als je die hele groep technische mensen op pad kan krijgen om bij te dragen aan positieve nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en in één keer ook nog een substantieel deel van de CO2 uitstoot kan verminderen, dan is dat toch echt flowerpower, niet?”

“Dat wil niet zeggen dat we vandaag even naïef zijn als de hippies van de jaren zeventig.” lacht Jan. “Nee, dan zouden we in de voorbije 50 jaar maar weinig hebben bijgeleerd. Maar we zitten met ons bedrijf vandaag toch wel op een sweet spot. Dus het is voor ons vandaag niet naïef om optimistisch naar de toekomst te kijken.

Waarom? Omdat industriële koeling een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie, en omdat die bijdrage in de nabije toekomst nog aanzienlijk zal toenemen.”

“Onze rol in de energietransitie? Industriële warmtepompen!”

“Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de industrie zijn CO2-uitstoot verminderen. Hiervoor worden stelselmatig processen omgezet van klassieke brandstoffen, die een directe CO2 uitstoot veroorzaken, naar elektriciteit. Bij voorkeur groene elektriciteit.

Nu is het zo dat om te verwarmen 1 kW elektriciteit 1 kW warmte oplevert. Tenzij er gebruik gemaakt wordt van een warmtepomp. Net zoals bij de warmtepomp die mensen met een energiezuinige woning gebruiken om hun huis te verwarmen, kan een industriële warmtepomp met 1 kW elektriciteit tot 4 kW warmte opleveren.

Er gaat in de industrie nog heel wat warmte verloren omdat deze wordt afgegeven aan de omgeving door bijvoorbeeld koeltorens e.d. en ook omdat industriële processen qua energieafgifte en -opname niet optimaal op mekaar zijn afgestemd. Door dit degelijk in kaart te brengen zijn de mogelijkheden voor de inzet van industriële warmtepompen veel groter dan vandaag op het eerste gezicht lijkt.”

“Er beweegt heel wat binnen de industrie. Er is een wil om groener te produceren. Bovendien zal wetgeving allerhande eisen opleggen, waarbij een industriële warmtepomp zal opschuiven van nice-to-have voor de early adopters vandaag, naar need-to-have voor iedereen die morgen efficiënt wil blijven produceren. We kunnen eindelijk weer bijdragen aan een positief groter doel in de maatschappij. Industriële warmtepompen zijn een deel van de oplossing voor de problemen waar we vandaag voor staan.”

De ‘founding fathers

Op 11 oktober 1973 stichtte Daniel Bullaert een koeltechnisch bedrijf in Herentals. Bullaert had de stiel geleerd als koeltechnieker in wat toen nog Belgisch Congo was. Bullaert was gebeten door techniek, maar was geen fan van engineering met te veel toeters en bellen.

Die geest van degelijke maar zo eenvoudig mogelijke koeltechniek zou vandaag nog altijd terug te vinden zijn in het DNA van Technigroup. Het is ook de basisfilosofie geworden van het huismerk van Technigroup: Tegeman.  In 1980 nam Leo Warmoes Technigroup over. Warmoes was de bezieler van de idee ‘maniak van service’. Dankzij de sterke vakmannen aan zijn zijde kon Warmoes die excellente service in de praktijk ook meer dan waarmaken. Ook weer een rode draad die doorloopt tot op vandaag.

In 2004 nam Jan Sleurs de fakkel over van Leo Warmoes. Jan zette in op verdere groei, maar bleef trouw aan het DNA van Technigroup: techniek en service, met veel respect voor de mensen die dat elke dag in de praktijk waarmaken. Leo Warmoes bleef tot aan zijn dood Jan zijn klankbord.

En hoewel Jan zegt dat hij nog minstens 20 jaar wil blijven werken, is Technigroup intussen ook al lang geen one man show meer. Met 130 medewerkers heeft de klant vandaag voor elke vraag een gespecialiseerd team ter beschikking en is de leiding in handen van een ervaren management."

Technigroup Herentals sinds 1973

Technigroup Herentals sinds 1973

Technigroup

Deel dit artikel